Penentuan Hukum Penggunaan Baja Daripada Najis Haiwan - Basirah Binti Mohd Fitri; Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim (Penerbit Kemala Indonesia, 2018)
Baja merupakan satu bahan yang digunakan dalam sektor pertanian bagi membantu meningkatkan hasil serta kualiti suatu produk tanaman. Baja terbahagi kepada dua kategori iaitu baja organik dan juga baja bukan organik. Baja organik adalah baja yang diperolehi daripada sisa ladang seperti tananam dan haiwan atau bahan sampingan kilang industri berasaskan pertanian yang telah reput atau diproses, manakala baja bukan organik pula adalah diperbuat daripada bahan kimia. Penggunaan baja organik adalah amat digalakkan kerana ia tidak mendatangkan kemudharatan kepada tanaman, alam sekitar, mahupun manusia. Oleh itu, penggunaan baja daripada najis haiwan telah digunakan secara meluas di dalam industri kerana ia tergolong dalam baja organik. Namun timbul masalah apabila terdapat kekeliruan terhadap hukum penggunaan najis haiwan sebagai baja kepada tanaman yang mana ia menimbulkan isu sensitif kepada umat islam kerana najis adalah suatu yang kotor dan diharamkan di dalam islam. Walaubagaimanapun, menurut sains baja daripada najis haiwan adalah lebih baik berbanding dengan baja daripada jenis kimia dari segi kebaikannya. Justeru objektif kajian ini akan membincangkan tentang konsep penggunaan baja daripada najis haiwan menurut islam serta mengenalpasti kepentingan baja daripada najis haiwan menurut sains. Analisis dokumen terhadap data yang dikumpul melalui bacaan dari bahan bercetak, kitab-kitab dan fatwa semasa telah dipilih dalam menghasilkan artikel ini. Hasil kajian mendapati bahawa tumbuhan yang dibajai dengan najis haiwan yang ditanam diatas tanah adalah harus dan tidak tergolong dalam tumbuhan al-jallalah namun untuk tumbuhan yang spriluna yang hidupnya sepenuhnya di dalam dan air tersebut bersumberkan najis haiwan samada haiwan tersebut adalah halal atau pun yang haram ia tergolong dalam tumbuhan al-jallalah dan perlu melalui proses purifikasi dan samak mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh islam.