PEMEROLEHAN BAHASA PADA ANAK USIA TIGA TAHUN - Hilda Hilaliyah (Universitas Indraprasta PGRI, Jakarta, Indonesia, 2011)
Pemerolehan bahasa atau akuisisi bahasa adalah proses yang berlangsung di dalam otak seorang kanak-kanak ketika dia memperoleh bahasa pertamanya atau bahasa ibunya. Tidak terkecuali anak usia tiga tahun. Masa inilah menjadi salah satu tahapan yang akan dilalui seorang anak sebagai sebuah proses pemerolehan bahasa. Pemerolehan bahasa kanak-kanak dapat dikatakan mempunyai ciri kesinambungan, memiliki rangkaian kesatuan, yang bergerak dari ucapan satu kata sederhana menuju gabungan kata yang lebih rumit (sintaksis). Bergerak ke arah tahap yang melebihi tahap awal ini, anak akan menghadapi tugas-tugas perkembangan yang berkaitan dengan fonologi, morfologi, dan sintaksis.Kata kunci: Pemerolehan bahasa, kanak-kanak, tiga tahun, fonologi, morfologi, sintaksis.