Jurnal Riset Teknologi Industri
Vol 4 No 8 Desember 2010

Ulasan Ilmiah Kajian Kualitas Garam Gunung Di Kecamatan Krayan Kab. Nunukan Kalimantan Timur

Fauziati Fauziati (Unknown)



Article Info

Publish Date
08 Aug 2016

Abstract

Study   analysis  quality  of  traditional  salt  consists  of  2  (two) types of salt  which  are  bulk  salt  and  solid  salt  taken  from  Long  Midang  and Pakabuan    viilage   .Krayan    diss    not,Nunuksn    Regency    In    East Kalimantan  has  been  done.  The  result    of  this  study  show  that  the quality   of   bulk   salt   prodused   from  Long   Midang   village   naturally contain    lodium and  it   was   fulfilled   the   National    Standard    Of Indonesia  (  SNI  01-3556-2000)     except  of  Pb  conlent  is  10.40 mg/l steel  higher  than  standard  ( SNI   10mg/1 ).Chemical  property   as  of bulk  salt  product  based  on  the  results of  study   its  follows  :  31.53 mg/kg   of  lodium   ,95,73    of  NaCI  and   solid  salt  product     Is   4,01 mg/kg  Of lodlum  ,80,71  %    of NaCI . The Salt product  taken  from  the Pakabuan   village  has  reddish  brown  colour,  wet  and  still  not  meet of   the   requirements   of   National   Standard   of   Indonesia   (SNI   01-3556-2000).

Copyrights © 2016






Journal Info

Abbrev

jrti

Publisher

Subject

Agriculture, Biological Sciences & Forestry Chemical Engineering, Chemistry & Bioengineering Environmental Science Industrial & Manufacturing Engineering Mechanical Engineering

Description

Jurnal Riset Teknologi Industri (JRTI) adalah jurnal ilmiah yang terbit secara berkala dua kali setahun pada bulan Juni dan Desember. Memuat informasi bidang riset Teknologi Industri berupa hasil riset dan Ulasan Ilmiah bidang Perekayasaan Mesin, Pangan, Kimia Industri, Lingkungan dan Teknik ...