Kultivasi
Vol 21, No 2 (2022): Jurnal Kultivasi

The impact of color of artificial LED lighting on microgreen: a review

Envry Artanti Duidahayu Putri (Student of Agrotechnology Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Padjadjaran, Sumedang 45363, Indonesia)
Hauzan Ariq Musyaffa Fajri (Student of Agrotechnology Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Padjadjaran, Sumedang 45363, Indonesia)
Firstina Iswari (Student of Agrotechnology Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Padjadjaran, Sumedang 45363, Indonesia)
Fadlan Atalla Muhammad (Student of Agrotechnology Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Padjadjaran, Sumedang 45363, Indonesia)
Rossita Fauziah (Student of Agrotechnology Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Padjadjaran, Sumedang 45363, Indonesia)
Rahmat Budiarto (Universitas Padjadjaran)



Article Info

Publish Date
10 Aug 2022

Abstract

AbstractMicrogreen is an emerging agricultural food product that its development can be close type system and rely on the presence of artificial lighting, such as LED. Present study aimed to sum up the artificial LED lighting impact on microgreen production. In general, there were three important variables of light for plant, i.e., light intensity, light duration/photoperiod and light quality. The effect of different LED color on microgreen yield and phytochemical content is also revealed in present review. The red, blue, combination of red and blue, green, white, yellow and UV-A light are numerous choice for optimal microgreen production. However, there is no one-to-all recommendation here, since the LED light suitability is depending upon the plant species and target of market.Keywords: artificial lighting, LED color, microgreen, UV-A light AbstrakMicrogreen adalah produk pangan pertanian yang sedang marak dikembangkan dan dapat diproduksi dalam sistem tertutup dengan dukungan pencahayaan buatan seperti LED. Penelitian ini bertujuan untuk mereview dampak penggunaan pencahayaan buatan LED terhadap produksi microgreen. Pada umumnya, terdapat 3 peubah penting cahaya untuk tanaman yakni  intensitas cahaya, panjang hari/fotoperiodisitas dan kualitas cahaya. Pengaruh dari perbedaan warna LED terhadap hasil panen dan kandungan fitokimia microgreen dijelaskan pada artikel review ini. Lampu merah, biru, kombinasi merah dan biru, hijau, putih, kuning dan UV-A merupakan berbagai pilihan untuk produksi microgreen yang optimal. Namun tidak ada rekomendasi yang bersifat umum, karena kesesuaian LED bergantung pada faktor jenis tanaman dan target pasar. Kata Kunci: pencahayaan buatan, warna LED, microgreen, lampu UV-A

Copyrights © 2022






Journal Info

Abbrev

Kultivasi

Publisher

Subject

Agriculture, Biological Sciences & Forestry

Description

Jurnal Kultivasi diterbitkan oleh Departemen Budidaya Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Padjadjaran. Jurnal ini terbit tiga kali dalam setahun, yaitu pada bulan Maret, Agustus, dan Desember. Kultivasi mempublikasikan hasil penelitian dan pemaparan ilmiah dari para dosen dan peneliti di ...