Jurnal Agroekoteknologi Terapan
Vol. 3 No. 2 (2022): EDISI JULI-DESEMBER 2022

Effect of Mixing Black Glutinous Rice and White Glutinous Rice (Oryza glutinosa) on Physicochemical Properties of Alcoholic Beverages from Tape

Elizabeth Clarabella Dupa (Universitas Sam Ratulangi)
Thelma Jane Tuju (Universitas Sam Ratulangi)
Tineke Marlyn Langi (Universitas Sam Ratulangi)



Article Info

Publish Date
14 Dec 2022

Abstract

This study aims to analyze the levels of alcohol, pH, total sugar, color and level of panelist preferences in alcoholic drinks from tape using ratio variations of black glutinous rice and white glutinous rice. This study used a descriptive method consisting of 3 ratio of black glutinous rice and white glutinous rice. The results of this study indicate that tape fermented drink mixed with black glutinous rice and white glutinous rice has an average range of 3.2% - 5.00% alcohol content, pH 3.40 - 3.52, total sugar 5.67°Brix – 6.90°Brix, purplish red, panelists' preference for color 4.23 (neutral) – 5.57 (slightly like), aroma 4.67 (neutral) – 5.00 (slightly like) and taste 4.10 (neutral) – 4.83 (neutral). Keywords: glutinous rice, ratio, fermentation Abstrak Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis kadar alkohol, pH, total gula, warna dan tingkat kesukaan panelis pada minuman beralkohol dari tape menggunakan variasi perbandingan beras ketan hitam dan beras ketan putih. Peneletian ini menggunakan metode deskriptif yang terdiri dari 3 perlakuan perbandingan beras ketan hitam dan ketan putih. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa minuman fermentasi tape campuran beras ketan hitam dan ketan putih memiliki kisaran rata-rata kadar alkohol 3.2% - 5.00%, pH 3.40 – 3.52, total gula 5.67°Brix – 6.90°Brix, berwarna merah keunguan, tingkat kesukaan panelis terhadap warna 4.23 (netral) – 5.57 (agak suka), aroma 4.67 (netral) – 5.00 (agak suka) dan rasa 4.10 (netral) – 4.83 (netral). Kata kunci: beras ketan, perbandingan, fermentasi

Copyrights © 2022






Journal Info

Abbrev

samrat-agrotek

Publisher

Subject

Agriculture, Biological Sciences & Forestry Environmental Science

Description

Jurnal Agroekoteknologi Terapan adalah bagian dari Program Studi Agroteknologi Fakultas Pertanian Universitas Sam Ratulangi Manado 95115. Bertujuan untuk mempublikasikan akumulasi dari hasil-hasil penelitian yang berhubungan dengan ilmu dan teknologi pertanian terapan (applied ...