Articles 
                24 Documents
            
            
                        
            
                                                        
                        
                            PENENTUAN OPERATOR KARTU SELULER TERBAIK DENGAN METODE AHP (ANALYTICHAL HIERARCHY PROCESS) 
                        
                        Agung Prabowo, 07.04.51.0001 Said                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 1, No 1 (2013): Journal of Engineering Students 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (327.939 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Peranan teknologi telekomunikasi menjadi sanagat penting, terutama dalam pengubah kehidupan masyarakat. Perkembangan teknologi di bidang komunikasi dan informasi kini dapat dinikmati oleh berbagai lapisan masyarakat. Semua lapisan masyarakat dari lapisan elit sampai pembantu rumah tangga dari kota besar ataupun pelosok-pelosok di seluruh indonesia dapat mengakses sarana telekomunikasi yang ada. Pelayanan jasa telekomunikasi dibawa ke daerah-daerah terisolir, meskipun hasilnya masih belum memuaskan Untuk menentukan alternatif operator kartu seluler yang terbaik yang berdasarkan kriteria tertentu, digunakan metode AHP (Analytical Hierarchy Process). Analytichal Hierarchy Process (AHP) merupakan teknik untuk membantu menyelesaikan masalah. Dalam perkembangannya, AHP tidak hanya digunakan untuk menentukan prioritas pilihan-pilihan dengan banyak kriteria, tetapi penerapannya telah meluas sebagai model alternatif untuk menyelesaikan bermacam- macam masalah. Dari hasil penelitian yang dilakukan pada masyarakat pengguna kartu seluler maupun yang pernah menggunakan kartu seluler Im3, Simpati dan Xl Bebas mulai dari masalah, tujuan, metodologi penelitian dan pengisian kuesioner maka hasil pengambilan keputusan dengan metode AHP diketahui Berdasarkan Alternatif yang terbaik secara keseluruhan adalah Simpati dengan bobot 0.458773073, alternatif terbaik berikutnya adalah XL Bebas dengan  bobot 0.346567324, alternatif terbaik berikutnya adalah Im3 dengan  bobot 0.194659633. Kata kunci : operator kartu seluler, Analytical Hierarchy Process (AHP)
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            PEMANFAATAN LIMBAH KERTAS SEBAGAI BAHAN MATERIAL  UNTUK PEMBUATAN MEJA BELAJAR ANAK  MELALUI PENDEKATAN ERGONOMI 
                        
                        Sarifudin, 07.04.51.0012                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 1, No 1 (2013): Journal of Engineering Students 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (710.592 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Ketersediaan bahan alam yang semakin terbatas mendorong dilakukannya pemanfaatan bahan lain seperti bahan limbah yang belum banyak termanfaatkan untuk bahan bangunan. Kertas di daur ulang untuk  dimanfaatkan sebagai bahan pengisi dan dicampur dengan semen sebagai perekat, maka serat kertas maupun kandungan lain pada kertas akan menjadi material untuk pembuatan produk meja belajar anak dan sekaligus membantu mengurangi dampak limbah kertas terhadap lingkungan. Agar produk meja tersebut aman dan nyaman digunakan, penelitian ini membutuhkan pendekatan sumber keilmuan tentang ergonomi, yaitu ilmu tentang interaksi antara manusia dengan elemen-elemen yang digunakan dalam lingkungan kerja. Ergonomi merupakan penyempurna pada penelitian ini, dan sebagai dasar untuk mengetahui ukuran meja yang akan dibuat. Pada proses ini peneliti melakukan pengukuran dimensi-dimensi tubuh manusia terhadap 80 sampel dengan usia antara 8 sampai 12 tahun, dengan tujuan agar diperoleh meja belajar anak yang ergonomis. Dan ditemukan panjang alas meja menggunakan persentil 95 pada data anthropometri Panjang Setengah Lencang Tangan sebesar 82 cm. Lebar alas meja menggunakan persentil 50 pada data anthropometri Panjang Jangkauan Tangan sebesar 55 cm. Tinggi depan meja menggunakan persentil 5 pada data anthropometri Tinggi Pinggang sebesar 28 cm. Tinggi Belakang Meja menggunakan persentil 95 pada data anthropometri Tinggi Pinggang sebesar 34 cm.   Kata Kunci: limbah kertas, produk meja belajar anak, ergonomi
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            PERANCANGAN DAN PEMBUATAN MEJA CAFE MULTIFUNGSI YANG ERGONOMIS BAGI PELANGGAN DI EXCELSO CAFE DP MALL SEMARANG 
                        
                        Mutiara Sari, 08.04.51.0012 Ayu                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 1, No 1 (2013): Journal of Engineering Students 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (268.549 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Customer convenience in Excelso Cafe DP Mall in Semarang are still not fully realized because of the facilities that still does not meet ergonomic criteria that the customer used the cafe table. Ergonomics of a product or work facilities that will be used / operated by humans is extremely important in order to meet the criteria for an effective, comfortable, safe, healthy and efficient (ENASE). Excelso cafe table on ergonomic yet due to high base aligned with the table so quickly cause physical fatigue on the user / customer. In addition, extensive desk duty felt less comfortable because it has a dimension of size L x W x H = 50 cm x 50 cm x 45 cm. So the customer feel less free when using the table. The application of ergonomic design is an activity or facility in making the product more convenient to use. The design was done by determining the size of the human body dimensions. One method that can be used to determine the size of the dimensions of the human body is due to an anthropometric studies related to the measurement of the dimensions of every human body. Anthropometric methods are applied in measuring the dimensions of the bodys activities are aimed at a table for customers Excelso Cafe DP Mall in Semarang. Meanwhile, to determine the level of comfort on the table produced, performed deployment questionnaire where the results will be tested its validity by conducting validity and reliability. Based on the data obtained from the results of research in Excelso Cafe DP Mall in Semarang for the ergonomic design of the cafe tables in order to improve customer convenience size calculation results obtained in a more ergonomic table desk is 71 cm long, 71 cm wide table and table height 72 cm.   Keywords: Product Design, Ergonomics, Multifunction Table Cafe
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            PENENTUAN PARAMETER WAKTU PROSES PRODUKSI IKAN TERI ASIN YANG OPTIMAL DENGAN METODE TAGUCHI 
                        
                        Susiawan, 08.04.51.0020                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 1, No 1 (2013): Journal of Engineering Students 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (726.285 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Dalam proses produksi ikan asin teri diperlukan setting parameter yang baik agar tingkat kekeringan dapat diperoleh hasil yang optimal. Produksi ikan asin teri di UD. Trubus Jaya sudah memenuhi standart kualitas hasil produksi ikan asin dan proses produksinya sudah terjamin, akan tetapi tingkat kekeringannya masih belum optimal. Faktor-faktor yang berpengaruh dalam proses produksi ikan asin adalah waktu penggaraman, waktu penirisan, waktu pengeringan. Untuk mendapatkan tingkat kekeringan yang optimal digunakan metode taguchi. Metode taguchi adalah suatu metodologi baru di bidang teknik yang bertujuan untuk memperbaiki kualitas produk dan proses serta menekan biaya dan resource seminimal mungkin. Bagian terpenting dari metode taguchi yaitu menentukan  orthogonal array terletak pada pemilihan kombinasi level dari variable-variabel input untuk masing-masing eksperimen. Dalam eksperimen ini mengunakan Matriks Orthogonal L4(23) dari 3 faktor 2 level. Hasil uji Annova menunjukan faktor kendali yang paling berpengaruh pada tingkat kekeringan ikan asin teri adalah waktu pengeringan, sedangkan waktu penggaraman dan waktu penirisan juga berpengaruh meskipun tidak terlalu sginifikan dibandingkan dengan waktu pengeringan. Kombinasi level faktor setting parameter usulan dari hasil eksperimen adalah faktor waktu penggaraman level 1 selama 5jam, waktu penirisan selama  dan 1 jam, dan waktu pengeringan level 1 selama 7 jam. Setting parameter usulan ini hanya dapat menghasilkan tingkat kekeringan 0,722, sedangkan pada hasil setting parameter prediksi menghasilkan tingkat kekeringan optimum 0,698 dari kombinasi level A2B2C2.   Kata Kunci: Metode Taguchi, Orthogonal Array, Tingkat Kekeringan
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            DESIGN AND MAKING THE PULLEY AND HOUSING GLOCK FITNESS EQUIPMENT LAT PULL DOWN TO BE SAFE FOR USERS 
                        
                        Diantoro, 08.04.51.0021 Andi                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 1, No 1 (2013): Journal of Engineering Students 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (1881.702 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Pulley is a wheel that rotates on its axis. Pulley used with a chain or rope to lift heavy objects. Pulley can change the direction of the force used to pull or lift objects. Security is very important in penggunanaanya pulley for lifting loads such as fitness equipment. Pulley on fitness equipment designed to avoid the release of the string and the beat of the breakdown of the string. Pulley house is designed to protect the string that can not be separated from the pulley. Housing glock is designed to withstand the buffeting that occurs when a string broke due to the weight   Keywords: Safety Pulley, Pulley House, Housing Glock
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            PENENTUAN WAKTU BAKU PEMBUATAN PEMBUNGKUS ROTI YANG ERGONOMIS 
                        
                        Kusuma Wardani, 08.04.51.0017 Agnes Kristiana                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 1, No 1 (2013): Journal of Engineering Students 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (336.596 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Desain produk dapat menghasilkan jenis produk baru yang dapat ditampilkan dimasyarakat, serta dan dapat mengurangi penganguran karena dapat menciptakan lapangan pekerjaan yang baru untuk masyarakat yang ada disekitar, oleh sebab itu kemajuan dan peningkatan mutu desain produk harus selalu didukung oleh semua lapisan masyarakat yang ada. Dan dapat menciptakan desain produk yang ergonomis pada masyarakat tentunya.Karakteristik manusia adalah selalu berusaha menciptakan sesuatu, benda atau alat yang dapat membantu mempermudah. Perancangan dan pembuatan produk dengan pengembangan secara komputer, analisa teknik, yang dapat diproses secara teratur dapat mempermudah pemakaian, sehingga perancangan produk yang baik dapat menghasilkan suatu produk unggulan yang sesuai keinginan dan kebutuhan pengguna.Permasalahan  yang  dihadapi  kemudian  bagaimana merancang  dan  membuat  pembungkus  roti  yang ergonomis menggunakan metode anthropometri. Untuk mencapai tujuan ergonomis, maka perlu keserasian. Serta menentukan waktu baku yang minimal. Hasil rancangan dan pembuatan pembungkus roti yang ergonomis  adalah panjang pembungkus, lebar pembungkus. dan penentukan waktu baku. Kata Kunci : Anthropometri, Ergonomis, Waktu baku, Pembungkus roti yang ergonomis
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            Mitigasi Risiko Keselamatan Dan Kesehatan Kerja (K3) 
                        
                        Purwanto, Adi; 
Handayani, Dwi Iryaning; 
Hardiyo, Joko                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 9, No 1 (2015): VOL. 9 NO. 1 JANUARI 2015 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (199.777 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Risk management of occupational safety and health risk in the industrial world especially in PT.KutaiTimber Indonesia paticle board factory that encourages safety and healty efforts way of mitigasing all therisk that exist. The method used in this researh is the management of risk by Australian/New Zealand RiskManagement Standart AS/NZS 4360:2004. The first stage in this risk manajement is to identify the risk byusing a fishbone diagram. The second stage is to do the risk assessment analysis of the consequences andlikelihood. From the results of the risk analysis found 2 exstreme risk levels, 7 high risk levels and 4 lowrisk levels. Exstreme risk level and high risk level is classified as the most serious risk that could result indeath so that in can be done first priority handling. Exstreme risk events worker falls while walking acrossthe top of the stairs in forming and hot press. Mitigation measures is to give warning sign safety forbiddenjoked as the worker walked across the stairs, put a wooden board as the base that is not slippery stairs,iron fences plus higher as a safety handrails and worker are required equipment safety shoes that fitunderneath is still thick with the standart.Keyword : Mitigation measure, risk management AS/NZS 4360:2004, risk identify and risk assessment
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            Pengaruh Modal Asing Terhadap Kemampuan Perusahaan Dalam Memperoleh Laba (Rentabilitas) 
                        
                        Prihastono, Endro                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 9, No 1 (2015): VOL. 9 NO. 1 JANUARI 2015 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (421.451 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Rentability of a company reflects the level of the companys efficiency in consuming their capital. Rentability is calculated by dividing the income without interest and tax with total active. The amount of the economical rentability is often proposed by the companys ability to work with all their capital to earn profit. To know further whether the use of foreign capital have a beneficial influence the rentability of their- own capital added by the foreign capital as well as if the use of the fund is influenced by their own capital.Key Words: Economical Rentability, Company Profits
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            RASIO KONDISI FISIK APLIKASI DAN PERATURAN KESEHATAN DAN KESELAMATAN KERJA (K3) PADA DEPARTEMEN PRODUKSI (STUDI KASUS DI CV. MEGA BOKSINDO SEMARANG-JAWA TENGAH) 
                        
                        Asmoro, Eddi Indro                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 9, No 1 (2015): VOL. 9 NO. 1 JANUARI 2015 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (819.603 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Field conditions on the production floor in CV Mega Boksindo prevalent conditions are less favorable, as the temperature of the hot room production floor, equipment and facilities K3 unused andkuntitasnya less balanced, speaking should use extra energy, duplication, and workload over load and many more. This study was limited to review and provide input on the manajamen to see the conditions of theproduction floor of glasses K3. This study compares only real condition with statutory laws and regulations of the K3. Conclusion bias is described as follows K3 functions in the company still not been realized by theproduction operators, utility equipment and facilities K3 for the prevention of illness and accidents, and the impact of the malfunctioning of K3 will cause micro and macro issues for both employees and  companies.KeyWords: Application Ratio K3, K3 Law, Management
                                
                             
                         
                     
                    
                                            
                        
                            Impementasi CRM Untuk Meningkatkan Loyalitas Pelanggan  Pada Layanan Catering 
                        
                        Al Amin, Imam Husni; 
., Nur Hasan                        
                         Students Journal of Engineering  Vol 9, No 1 (2015): VOL. 9 NO. 1 JANUARI 2015 
                        
                        Publisher : Students Journal of Engineering 
                        
                             Show Abstract
                            | 
                                 Download Original
                            
                            | 
                                
                                    Original Source
                                
                            
                            | 
                                
                                    Check in Google Scholar
                                
                            
                                                            |
                                
                                
                                    Full PDF (714.639 KB)
                                
                                                                                
                        
                            
                                
                                
                                    
Information technology has become a bridge to connect a wide variety of human needs. No doubt that human work was greatly helped by her presence. No exception in services business catering services. Internet making business catering services becomes increasingly growing rapidly because it can connect with the needs of service users are well-known catering company with the term CRM (Customer Relathionship Management).Catering company to build relationships with service users, may be increased either by the application CRM-based online catering. Hopefully with the application, Barokah Catering is the object of this study could serve ordering online. Where customers facilitated in making reservations, obtain information company, efficient, can give suggestions, comments, and complaints during this time can not be accommodated by the company. The company also benefited from customer loyalty can be maintained and is expected to attract new customers so that profits can be increased. With a web-based, information, data, and services can be delivered and handled in a short time.   Keywords : information technology, catering, CRM, web programming